Monday, December 3, 2012

Kentler: Resmin Tamamına Bakış

“Prehistorya’dan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar Anadolu’nun barındırdığı kültürel mirasın, arkeolojnin ve sanatın incelenmesi”

I. Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri  “Kentler: Resmin Tamamına Bir Bakış” konulu Öğrenci Sempozyumunu 27 Nisan 2013 tarihinde Istanbul'da Koç Üniversitesi Anadolu Araştırmaları Merkezi’nde (ANAMED) gerçekleştirilecektir.

II. Amaç: Aristotles'e göre "İnsanoğlu politik bir hayvandır;" insan çoğu zaman "poleis" yani kentlerde hayat süren varlıktır. “Kent” bireyler arasında gerçekleşen etkileşimler ve oluşan kültür - sanat üzerine yorumlar yapabilmemiz ve bu olguları kavrayabilmemiz açısından önemli kavram olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunun kentlerde yaşıyor oluşu, şehircilik ile ilgili konuları akademisyenlerin üzerinde çalışabilecekleri ortak bir alan haline getiriyor. Öte yandan, şehircilik alanında gerçekleştirilen akademik araştırmaların birçoğu, dönemsel, coğrafi ve çalışma metotları gibi faktörlerin getirdiği kısıtlamalar sonucunda oldukça dar ve kısıtlı sonuçlarla yetinmek zorunda kalıyor. Bu sempozyum şehircilikle ilgili araştırmalarda daha geniş bakış açılarına yer verilmesiyle, bilim dalları, üniversiteler ve hatta ülkeler arasındaki sınırların yok edilebileceği ve bilimsel araştırmalar için farklı disiplinleri bir araya getiren bir altyapı hazırlanabileceği fikrini öne çıkarmak niyetindeyiz. Bu görüşleri bizimle paylaşan yüksek lisans ve doktora öğrencilerini farklı ve yeni ufukların peşine düşmeye ve Anadolu şehirlerini bir bütün olarak görüp “resmin tamamını” oluşturmaya davet ediyoruz! Bu sempozyumun amacını, şehircilik alanında halen sürdürülmekte olan tek merkez odaklı araştırmaların yeniden değerlendirilmesi ve gerçekleştirilecek reformlar sonucunda coğrafi, zamansal ve metotla ilgili sınırları aşan ve birçok disiplini bir araya getiren ortak çalışmalar gerçekleştirmek olarak özetleyebiliriz. Bu çerçevede, şehirlerle ilgili çeşitli konuları ele alan işbirlikçi ve çok disiplinli yaklaşımlar içeren makale ve araştırma çalışmalarınızı bekliyoruz.


III.  Araştırma konuları için örnek bazı konular:

-Avrupa ve Anadolu şehirlerinin karşılaştırmalı analizleri,
-Kentsel arkeoloji konusunda öne sürülebilecek yeni metotlar,
-Şehir içinde bulunan arkeolojik alanların korunması alanında karşılaşılan zorluklar,
-Kutsal özelliği olan Şehirler ve yolculuk anıları / günlük – kayıtları
-Şehirlerde bulunan hayır kurumları, yapıları ve etkileri
-Şehirler ve barındırdıkları kutsal mekanlar
-Şehirlerin ortaya çıkışı ve yenilenmesi
-Şehirlerin sergilenme olayı

“Kentler: Resmin Tamamına Bakış” -tüm yüksek lisans ve doktora öğrencilerini katılmaya davet ediyor!

IV. Projemizin bir parçası olmak ve çalışmalarınızı sunmak için bilgiler:

Katılımıncının araştırma konusunun 250 kelimelik bir özetini ve özgeçmişini (CV) 1 Şubat 2013 tarihine kadar bize ulaştırması gerekmektedir.


Bu bilgiler ARHAsymposium@gmail.com adresine gönderilmelidir. Başvuru sonuçları katılımcılara 15 Şubat 2013, Cuma tarihinde bildirilecektir.
Daha fazla bilgi için bize ARHAsymposium@gmail.com ve http://arhasymposium.blogspot.com/ ve www.facebook.com/arhasymposium adreslerinden ulaşabilirsiniz

V. *Katılımcılara seyahat ve kalacak yer masraflarını kendi imkanlarıyla karşılamalıdırlar

Toplantıda görüşmek ümidiyle.

No comments:

Post a Comment